Klik op onderstaande links voor meer informatie.
Wilt u meer te weten komen over staalsoorten? Lees dan de onderstaande informatie.
Staal is één van de meest gebruikte metalen voor watersnijden. Staal kent veel verschillende toepassingen en is te verkrijgen in kokers, profielen buizen en in plaat. Er zijn verschillende staalsoorten waaronder: Machinestaal, constructie staal en gereedschapsstaal. Deze staalsoorten worden toegepast voor verschillende doeleinde. Wij kunnen elk soort staal watersnijden.
Toepassingen van staal zijn: Machines, bruggen, kraanonderdelen, trailers, gebouwen, constructies. Verder zijn er nog talloze toepassingen waar staal wordt gebruikt. Door ons grote machinepark kunnen we vrijwel alle onderdelen voor u uit staal watersnijden in plaat en buis.
De mechanische eigenschappen van staal worden voor een groot deel bepaald door de chemische samenstelling. Deze eigenschappen zeggen veel over de toepasbaarheid van het staal. De mechanische eigenschappen zijn van grote waarde in de metaalbewerking.
Mechanische eigenschappen zijn:
- Soortelijk Gewicht
- Treksterkte
- Kruip
- Buigsterkte
- Druksterkte
- Brosheid en taaiheid
- Elasticiteit
- Hardheid
Constructiestaal
Constructiestaal wordt ook wel gewoon staal genoemd en is vooral terug te vinden in statisch belaste constructies. Constructiestaal heeft een koolstofgehalte van maximaal 0.25% afhankelijk van de chemische samenstelling en de toepassing van het materiaal. Veelgebruikte staalsoorten zijn S235, S275 en S355. Naast deze staalsoorten zijn er nog talloze andere kwaliteiten te verkrijgen waaronder: S195, S235, S275, S355, S420, S460. In Europa moeten staalsoorten voldoen aan de kwaliteitseisen volgens de Europese Standaard EN 10025. De meest belangrijke mechanische eigenschappen van staal zijn de treksterkte en vloeigrens. Omdat de vloeigrens van staal erg van belang is zijn de staalsoorten hiernaar vernoemd. In de tabel hieronder ziet u de 3 meest voorkomende staalsoorten met hun vloeigrenzen en treksterktes.
Staalsoort |
Vloeigrens in N/mm² |
Max. Treksterkte in N/mm² |
|
|
|
S235 |
235 N/mm² |
310 – 510 N/mm² |
S275 |
275 N/mm² |
370 – 530 N/mm² |
S355 |
355 N/mm² |
470 – 630 N/mm² |
Slijtvaste staalsoorten
Naast constructiestaal zijn er ook slijtvaste staalsoorten. Deze slijtvaste staalsoorten hebben een zeer hoge vloeigrens. Voorbeelden hiervan zijn Domex en Dillimax. Beide soorten zullen eerder buigen dan breken en zijn zeer goed te bewerken met watersnijden. Verder zijn er staalsoorten met een hoge hardheid. Door de hoge hardheid zijn deze staalsoorten zeer slijtvast. Een voorbeeld van een slijtvaste staalsoort is Hardox ®. Deze staalsoort is in verschillende hardheden te verkrijgen. Elk van deze soort is zeer goed te bewerken met watersnijden.
Gereedschapsstaal
Gereedschapsstaal heeft een koolstofpercentage tussen 0.6% en 1.5%. Het is een hoog gelegeerde staalsoort met meer dan 5% aan legeringselementen. Gereedschapsstaal wordt ook wel High Speed Steel (HSS) genoemd. Het materiaal behoudt bij hogere temperaturen zijn hardheid en is daardoor zeer geschikt voor gereedschappen die warm worden bij toepassing zoals metaal- en betonboren, hamers, snijgereedschap, tasters en meetgereedschap. De sterkte en hardheid worden bepaald door de chemische samenstelling van het materiaal en het verhittingsproces. Ook gereedschapsstaal is zeer goed te bewerken met watersnijden.
Kenmerken gereedschapsstaal:
- Sterk en hard
- Bestendig tegen stoten
- Eenvoudig te bewerken
- Hoog gelegeerd
Machinestaal
Machinestaal heeft een koolstofpercentage tussen 0.3% en 0.6%. Het is een laag gelegeerde staalsoort met tussen de 1.5% en 5% aan legeringselementen. Dit wordt toegepast in machines, voornamelijk de inwendige onderdelen. Hierbij valt te denken aan: tandwielen, koppelingen, spieën enz. Machinestaal is zeer goed te bewerken met watersnijden.
Kenmerken machinestaal:
- Sterker en harder
- Goed te snijden
- Moeilijk te vervormen
- Hardingsverschijnselen bij het lassen
- Laag of hoog gelegeerd.